I denne artikkelen skal vi raskt gi deg et lite innblikk i omega3fettsyrenes verden.

Hva er omega3?

Kort fortalt er omega3 en gruppe flerumetta fettsyrer som kroppen ikke klarer å danne fra andre fettsyrer, og vi er dermed avhengig av å få de tilført via kostholdet. Omega3fettsyrene kan til en viss grad omdannes til hverandre, men dette skal vi kort komme tilbake til senere. Blant omega3 fettsyrene finner vi:

EPA – eicosapentaenoic acid (20:5n-3)
DHA – docoahexaenoic acid (22:6n-3)
DPA – docosapentaenoic acid (22:5n-3)
ALA – αlinolenic acid (18:3n-3)
SDA – stearidonic acid (18:4n-3)

Omega3 er ikke bare omega3

Som dere s

ikker skjønner bruker vi som oftest bare forkortelsene av rent praktiske årsaker. EPA, DHA og ALA er de fettsyrene som er mest forsket på. EPA og DHA finner vi hovedsakelig i marineverden (fisk, skaldyr, alger), mens ALA finnes i en del vegetabilske kilder (diverse oljer, noen nøtter) og i små mengder i marine kilder. DPA finnes i marine verden og har fått større interesser etter at en klarte å skille den ut i konsentrat (1). SDA finnes i små mengder i marine verden, og er et mellomledd i omdanningen av ALA til EPA og DHA.

Omega 3 og hjerte og karsykdom

Det er uten tvil EPA og DHA som har best effekt på forebygging og behandling av hjerte og karsykdom. ALA har i noen studier vist positiv effekt, men i de best designede studiene på mennesker finner en ikke like stor effekt (3,4,5). Dette kan i stor grad komme av at ALA i liten grad blir omdannet til EPA og DHA i kroppen vår (6,9, 10), og at det er kombinasjonen av DHA og EPA som gir best effekt (5).

DPA har fått fornyet interesse, og tilskudd med blant annet selolje er rik på DPA (se tabell under). Ved å isolere DPA har man funnet at DPA kan ha egenskaper som er ulike egenskapene til EPA og DHA (1). Mer forskning trengs for å finne betydningen av hver enkelt fettsyre, og spesielt DPA. Men en ting er sikkert, vi trenger mest sannsynlig alle fettsyrene i kostholdet for å få best mulig helseeffekt. Enkleste måten å få det til på er å spise variert og få omega 3 fra forskjellige kilder.

De fleste får lett i seg nok ALA ved bruk av oljer (rapsolje, linfrøolje), og tilskudd er sjelden nødvendig med variert kosthold. Hovedsakelig anbefales fet fisk som kilde til omega 3, men bruk av tilskudd kan for mange være nødvendig for å få i seg den daglige dose. Nyere forskning på selolje viser bedre effekter enn ved bruk av vanlig fiskeolje (7,8), og skal man velge omega3 tilskudd kan selolje være en fordel på grunn av høyt innhold av DPA i tillegg til høyt innhold av EPA og DHA.

Har du en mening om saken?

kommentarer